Bloggen,  Malenes blogg

När huvudet exploderar

Mitt mående kan svänga upp och ner från en minut till en annan. På grund av långvariga sömnproblem lever jag numera med en konstant utmattning. Min sociala ångest gör att mänsklig kontakt tar mycket energi, då det suger energi att hålla ångesten i check. Jag återhämtar mig bäst när jag är ensam helt utan sinnesintryck. Det kan sättas i kontrast till min sambo som upplever att han får energi av att träffa människor.

 Jag måste alltid vara medveten om balansen mellan att utmana mig själv och återhämta mig, för att inte tippa över gränsen.

Jag märker direkt när det händer. Mitt huvud känns som att det ska explodera. Varje ord som jag eller någon annan uttalar känns som knivar genom mitt huvud.  Mina ögon känns tunga och jag vill så fort som möjligt ta mig bort från alla intryck, och in i ett tryggt hörn där jag kan få vila i lugn och ro. Då behöver jag stänga av min hjärna för att den helt enkelt checkat ut. Mina känslor tar kontrollen över mig och plötsligt kan jag inte tygla de negativa tankarna. Det enda som hjälper helt och hållet är att sova. Det är som att återställa min hjärna för att sedan vakna igen och känna mig återställd.

Idag fick jag den här känslan och för att förebygga så att det inte händer igen försöker jag bli medveten om mina sårbarhetsfaktorer. Oftast är det att jag sovit dåligt de senaste nätterna och stressat för mycket. Det enda som hjälper då är att stänga av alla krav och vila. Jag har jobbat mycket med acceptans och att vara snäll mot mig själv. Att slå på mig själv när jag ligger ner tar bara dubbelt så mycket energi. Därför väljer jag att säga till mig själv att det här faktiskt inte är mitt fel. Ge mig själv chans att återhämta mig och sedan ta nya tag. För visst är det sant?

Ingen väljer att leva med psykisk ohälsa och utmattning. Det är inte svagt att vara sjuk. Tyvärr måste jag ofta upprepa det här för mig själv då jag brottas med stigma om att inte vara bra nog, att inte nå upp till samhällets ideal. Men jag vet nu att jag är en bra person som precis som alla andra förtjänar att må bra. Så då får jag sätta mitt mående först!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *