Bloggen,  Erik B:s blogg

Hur gör jag för att må så bra som möjligt?

Idag mår jag oftast bra men precis som alla andra så har jag svackor, vilket är en del av livet. Genom åren har jag dock lärt mig sätt för att de ska bli färre, mindre avgrundsdjupa och inte hålla i sig lika längre. Men allt går inte att kontrollera och faller jag ner så kan jag acceptera det, tycka synd om mig själv och sedan resa mig igen. 

Perioden kring min tid på psyket fastnade jag ofta i en offerroll. Världen var emot mig, jag var värdelös och ingenting skulle bli bättre. När jag tidigare hade rest runt i världen hade jag haft ett block där jag skrivit ner händelser, tankar, ideer & känslor. Någonting fick mig att åter börja skriva dagbok och med tiden upptäckte jag ett mönster- Dagar där jag mådde bättre. Vad särskilde då en bra från en dålig dag? Med tiden utkristalliserades en checklista, saker jag kunde göra för att bryta en negativ spiral: 

Har jag? 

Ätit 

Sovit

Tränat 

Spelat musik 

Kört yoga 

Kanske låter det trivialt, men för mig är ångest och hunger en relativt lik känsla och när jag mår sämre har jag svårigheter att separera vad som är vad. Checklistan gjorde att jag blev mer stabil och perioderna där jag mådde sämre förkortades. Men psykisk ohälsa kan vara förrädisk och med tiden tog jag även fram en krisplan

Vad kan du göra när du mår som allra sämst? I alla fall jag har svårt att ta bra beslut när jag mår riktigt dåligt. Det kan därför vara bra att förbereda sig: Hur agerar du när de mörka molnen tornar upp sig? Givetvis kan den utvecklas/förändras med tiden och vart du är i ditt mående. Men jag tror att det är bra att förankra den med en anhörig eller någon annan i din omgivning så ni gemensamt vet hur ni kan agerar. Ex: 

Ring en vän

Gå till min terapeut 

Förankra med min partner att jag är skör 

Genom åren hittade jag även min pysventiler, möjligheter att rensa ut tankar och känslor. För mig är naturen otroligt viktigt. Att sitta vid en brasa och se ut över en sjö, det är livet det! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *