Berättelser

“Ibland faller man och det är inget att skämmas över.”

Marielle är 26 år gammal och har diagnoserna ADHD, Bipolär och OCD.

Min psykisk ohälsa startade relativt tidigt, med nedvärderande tankar som utvecklades till tvång redan vid 8 års ålder.

Min första riktiga och djupa depression kom när jag var femton år och gick sista året i högstadiet. 

“Mobbningen kom i omgångar, olika tjejgrupper som jag inte platsade i.”


Åren efter präglades av social fobi, agorafobi och tvångstankar. Tonåren var tuff. Skolan gick inte helt bra på grund av mina svårigheter med koncentration och uppmärksamhetsproblematik. Det blev värre. Mobbningen kom i omgångar, olika tjejgrupper som jag inte platsade i. 

“Inom mig var liksom en svart stor boll med smärta.”


Melankoliska depressioner löpte om varandra. Självmordstankar och självmordsförsök. Inom mig var liksom en svart stor boll med smärta. Som jag inte visste om hur jag skulle läka den eller ens bemöta den. 

Värsta episoden har varit när jag blivit psykotisk, som medför omfattande skador efteråt. Traumatiska upplevelser som man alltid kommer få leva med.

“Man förstod kanske inte allvaret och anhöriga visste inte hur de skulle hjälpa mig.”


Det finns perioder där jag inte fick tillräckligt med stöttning, hjälp eller förståelse. Man förstod kanske inte allvaret och anhöriga visste inte hur de skulle hjälpa mig. 

Försöker inse mitt eget värde
Vändpunkten har varit att försöka läka mig själv och inse mitt eget värde. Däremot något jag går igenom just nu. Att läka mig själv. Inte bara för min del, utan för de runtomkring och för att kunna hjälpa andra med psykisk ohälsa! 

“Jag lever med en livslång sjukdom. Därför är det viktigt att jag accepterar mina skov som kan tillkomma.”


För tillfället är jag inlagd.
Vilket jag vet behövs tills dess att jag byggt upp min vardag igen. Ibland faller man och det är inget att skämmas över. Jag lever med en livslång sjukdom. Därför är det viktigt att jag accepterar mina skov som kan tillkomma. 

“Vad som hjälper mig igenom mörka tankar och ensamheten är att jag har något som kan hjälpa andra. Att allt inte är förgäves.”


Vad som hjälper mig igenom mörka tankar och ensamheten är att jag har något som kan hjälpa andra. Att allt inte är förgäves. 

Annars vet jag om att mina rutiner är allra viktigaste och att ha människor omkring mig. 

Mina strategier kan vara att äta bättre mat för min känsliga mage, komma ut och träna, socialisera mig och rikta fokuset på mina mål som jag vill uppnå just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *