”Till alla unga vill jag säga: Det blir bättre, jag lovar!”
Marielle har adhd, bipolär diagnos, ocd, GAD, Social fobi, paniksyndrom och hypokondri
Jag förstod först i efterhand att jag upplevt psykisk ohälsa i väldigt ung ålder. Mitt första minne av det är från när jag var 12 år gammal. Jag filmade mig själv hemma i köket och sa att jag inte ville leva längre. Vid den tiden hade jag extremt mycket acne och fick därför börja med acnemedicinen Isotretinoin. Den medicinen har biverkningar som depression och psykotiska tillstånd. I början av nian hade jag hade en relativt djup depression och min sociala fobi blommade också ut. Där och då kunde jag inte förstå eller prata om ångesten.
Jag filmade mig själv hemma i köket och sa att jag inte ville leva längre.
Nedvärderande tankar
Jag fick mina första diagnoser i 20-årsåldern. Men saker och ting blev inte bättre bara för att jag fick diagnoserna bipolär och ADHD, det blev faktiskt värre i mycket. Jag hade mycket nedvärderande tankar om mig själv och för andra med samma problematik. Det tog tid för mig att komma till insikten om att jag måste bryta mönster som är negativa för mig och min omgivning.
Flera diagnoser
Förutom bipolär och ADHD har jag också flera ångestsjukdomar, så som social fobi, paniksyndrom, agorafobi (torgskräck), hypokondri, GAD och OCD. De kämpar jag varje dag med. Utan mina diagnoser så hade jag antagligen kunnat uträtta så mycket mer, dock med ett mycket mindre kreativt och passionerat uttryck. Min ångestproblematik resulterar ibland i mer eller mindre förlamning till att ens kunna göra någonting.
Läste på om mina diagnoser
Min förståelse för psykisk ohälsa kom när jag var i tjugoårsåldern. Det tog mig många år att förstå att andra har upplevt liknande saker och att det är okej. När jag var runt tjugo år och fick mina diagnoser, var jag tvungen att läsa på och försöka förstå mig själv bättre. Jag märkte att personer med diagnoser kan bli otroligt orättvist bemötta och blev arg över det. Samhället ser oss som en klump med samma sorts kognitiva funktion istället för våra egna behov och egenskaper.
Blev sämre och sämre
Under många av mina sämre perioder har jag önskat att folk var mer insatta och pålästa. Jag blev liksom bara sämre och sämre med tiden – på grund av andras okunskap och att mina närmsta inte var speciellt motiverande. De hade själva ingen erfarenhet av den här typen av psykisk ohälsa. Samtidigt som jag förstår att andra inte visste hur det skulle anpassa sig så önskade jag innerst inne att människor skulle vara mer förstående.
Kände ren panik
Ett minne från en av mina tuffaste utmaningar är från när jag fick psykotiska problem. Detta var tveklöst första gången i mitt liv som jag någonsin upplevt så mycket ångest att jag inte längre orkade mer. Jag kände ren panik. Det var som att hela jag klövs itu och detta var ihållande efter flera veckor sedan min tvångsinläggning. Jag hade stora problem med att komma tillbaka till både familjen, anpassningen i samhället och relationer i stort. Ångesten rev sönder mig inifrån.
Jag försöker vara så snäll mot mig själv som jag kan.
Försöker vara snäll mot mig själv
Det har hjälpt mig att vara ödmjuk och införstådd i min problematik. Jag försöker vara så snäll mot mig själv som jag kan. För mig funkar styrketräning jättebra och att utmana mig för jobbiga situationer. Det är superviktigt är att låta vardagen flyta på. Jag exponerar mig inför mina oroliga tankar relativt ofta via mina vardagshändelser. Om det är något jag märker jag gör som indikerar på OCD-tanke eller hypokondri, försöker jag istället våga trotsa mina felaktiga tankar och inte direkt tro på dem.
Våga prata om din psykiska ohälsa
Till alla unga vill jag säga: ”Det blir bättre, jag lovar!”. Din resa är aldrig identisk med någon annans. För mig har det tagit 5-6 år att må bättre, jag har alltid haft psykiatriska problem, redan som liten. Men du kan läka snabbare, om du får rätt hjälp och förståelse. Det kommer inte alltid vara så smärtsamt och du kommer kunna se ljuset igen. Du är starkare än vad du tror. Våga ta plats, våga prata om din psykiska ohälsa. Umgås med människor som ger dig den kärlek du förtjänar. Min väg tog längre tid för att jag inte fick rätt hjälp.
Det nya konceptet med peer-supporter är också något jag vill understryka: där får man en coach som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa.
Peer Support har hjälpt mig
Min ångestproblematik har verkligen förbättrats tack vare mitt FACT-team och min fantastiska psykolog Stefan! Idag handlar det mer om att våga utmana mig för att exponera mig mer. Det går fortfarande upp och ner, bara det att jag känner att jag har mer kontroll över mitt eget mående. Mina ångestsjukdomar har blivit bättre, det är inte lika höga toppar. Det nya konceptet med peer-supporter är också något jag vill understryka: där får man en coach som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Jag hoppas på att det här konceptet utvidgas. Detta har hjälpt mig till att utvecklas ofantligt mycket som person.
Hoppas på högre i tak i framtiden
Psykisk ohälsa är en hemsk situation att hamna i. Depressioner är en folksjukdom och 1 av 4 får depressioner. Vi borde vara mer öppna och förstående för andras problematik. Jag hoppas i framtiden på ett mer öppet rum, med högt i tak och ett samarbete för gemenskapen trots olikheter.
En kommentar
Bina
Till min syster vill jag bara säga – Jag tror på dig och du är så otroligt stark! Älskar dig! ♥️