Boken Ungas berättelser om psykisk ohälsa

I boken “Ungas berättelser om psykisk ohälsa” har vi samlat några av de berättelser som unga skickat in till oss. Tanken är att boken ska användas som ett underlag för att prata om psykisk ohälsa i skolan.

För de som vill skriva sin egen berättelse? Läs här!

Du kan beställa den till självkostnadspris (40 kr) hos Visto förlag samt på de flesta internet-bokhandlar (deras eget pris). Vi tar inte ut någon vinst på boken. Boken kommer även att finnas som e-bok och ljudbok!

Lärarhandledning
Läs nedan under bilden hur ni kan använda boken i undervisningen!

Lärarhandledning

Om projektet och psykisk ohälsa bland unga

Lättare prata om någon annan än sig själv
Det kan oftast vara lättare att prata om någon annan än sig själv, när det gäller känsliga ämnen. Genom att läsa andras berättelser och diskutera dem, behöver man inte lämna ut sig själv. Ett förslag är att alla elever läser boken och väljer en berättelse som berör dem. Är detta inte möjligt, kan de välja ut en berättelse som de läser. De får sen besvara frågorna:

  • Vad i berättelsen berörde dig?
  • Kan du känna igen dig eller någon annan i berättelsen?
  • Vad tror du personen hade behövt i berättelsen?
  • Hur tänker du om personen?
  • Skriv din egen berättelse om psykisk ohälsa. Svenskan är inte det vitkigaste, utan att skriva ner hur du känner dig.
  • Det går också bra att skriva i diktform, eller kanske bara en lista med ord. Det viktigaste är att du försöker uttrycka dig.
  • Här kan man lära eleverna gestaltning, som en övning att uttrycka sina egna känslor:
  • Berätta om en svår situation som du själv varit med om.
  • Försök beskriva hur du kände det mer än ”jag mådde dåligt”. Hur kändes det i kroppen? Var det stilla, bubbligt, som en orkan, bris, en skakad läskflaska innan man öppnar den? Försök hitta dina egna beskrivningar: Hur kändes det? Smak, lukt, vad såg du, hörde du? Var det kväll, dag, mörkt, ljust? Inomhus eller utomhus?
  • Låt eleverna läsa upp texterna för klassen eller i små grupper. Ingen diskussion eller kommentarer här, utan alla läser bara upp sin berättelse och nästa person fortsätter därefter.
  • Efteråt: Hur kändes det att skriva berättelsen? Hur känns det nu? Diskutera i små grupper.

Avsluta alltid med att berätta om vart man kan söka hjälp på skolan (Elevhälsan) och vilka tider de finns tillgängliga. Under rubriken NÄR DU BEHÖVER HJÄLP i menyn ovan, hittar du fler tips på vart man kan vända sig.

Vi kan hålla en workshop hos er
Hjärnkoll Stockholms unga ambassadörer kan komma till er skola och leda en workshop kring boken. Då ingår 25 ex av boken “Ungas berättelser om psykisk ohälsa”. Skriv till lou.rehnlund@hjarnkollstockholm.se för mer information. Skriv “Våga prata workshop” i ämnesraden.