Bloggen,  Gabriels blogg

Vi är fortfarande människor

Del 6

Jag brukar tänka att vi människor är psykologiska gestalter, vi bär på känslor, tankar, empati och beteende. Vi behöver relationer och närhet av kärlek. Som individ behöver vi även ta hand om vårt psykiska mående, liksom vårt fysiska mående. Detta kan vi exempelvis göra genom att äta bra, sova, umgås med nära och kära, undvika alkohol och droger. Tala ut med närstående om sitt mående. 

Vi måste analysera vad som får oss att må dåligt, bryta de negativa tankarna och handlingarna. Ibland måste vi acceptera vårt förflutna och vad som sårar oss. Det är inte skamligt att besöka en psykolog eller att ta antidepressiva om det behövs. Vi är fortfarande människor, vi är inte robotar som klarar allt perfekt. 

Om du eller jag drabbas av psykisk ohälsa så betyder det inte att det är fel på dig som individ. Du lever i en skadad värld där lidande går ut över dig eller mig. Jag tänkte mycket utifrån min religion, kristendomen att i bibeln står det mycket om att vi människor kommer att lida i denna värld. Och så är det, livet är inte en dans på rosor. Hur starka vi än är som personer så är vi inte immuna mot psykisk ohälsa, detta kan skapas utifrån exempelvis traumatiska upplevelser, så som det skedde med mig. Men det är viktigt att avstå från droger, alkohol, kriminalitet etcetera. Det är inte utvägen för ett bra mående, kanske för stunden, men framöver kommer det få dig att lida mer. Utifrån mina egna erfarenheter vet jag att det är sanningen. 

Vi alla människor har samma värde. Jag upplevde en inre frid med Jesus, jag fann inte frid eller hjälp från något annat håll. Just på grund av att jag blev utestängd från samhället och vänner. Vi måste övervinna det onda med det goda, och det kan vi göra genom att visa kärlek till varandra, visa ödmjukhet och verkligen bry oss om varandra. 

Ta hand om varandra <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *