Bloggen,  Matildas blogg

Återhämtning

Jag har alltid varit väldigt engagerad i allt jag gör. Jag har alltid haft ambitioner och mål. Det är något som jag är tacksam över för utan det hade det varit mycket svårare för mig att komma ur min psykiska ohälsa. Min ADHD har gjort det svårt för mig med koncentrationen. Därför var det extra jobbigt i skolan att sitta i ett klassrum där det kom ljud från alla håll. Jag hade väldigt svårt att acceptera min ADHD i början. Jag tryckte ner mig själv otroligt mycket och såg det istället som att jag inte var smart. Saker tog också extra energi från mig. Att hänga med kompisar flera dagar i rad har aldrig varit något jag orkat och det var svårt att acceptera det. Jag vill ju orka som alla andra. Men när jag valde att trotsa mig själv och gå ut ändå så kraschade jag. Jag var helt slut och behövde flera dagar att vila upp mig. I dessa stunder blev jag otroligt deprimerad. 

Jag gillade inte att vara ensam. Det har jag aldrig gjort men med åren har jag verkligen jobbat med det och sett hur viktigt återhämtning är. Struktur i vardagen är bra. Jag har alltid levt efter rutiner och när någon rutin ändras eller bryts så blir det en jobbig omställning. Det var som när hela min familj reste bort. Jag har alltid älskat att resa men under de åren jag inte mådde bra så blev det aldrig lika kul. Jag kände dels en ångest av att vara borta från allt där hemma. Separationsångest. Sen var det en omställning att bo i en annan miljö. Även fast det bara var 1-2 veckor så var det väldigt jobbigt eftersom jag var så van vid min mina rutiner hemma. När jag väl hade börjat vänja mig så var det dax att åka hem. 

Jag märkte att min mobil och sociala medier störde mitt mående otroligt mycket. Att hela tiden se vad alla gör och hela tiden känna att jag behövde vara online och aktiv. Jag började med medveten närvaro redan vid 13-14 års ålder och det är något jag håller på med en idag. Det är så skönt att bara få försvinna iväg i några minuter och vara i sig själv. Under perioder där jag mår lite sämre så brukar jag gå och köpa badbomber och ansiktsmasker. Det är mitt sätt att koppla av. Något som är otroligt viktigt för mig för att jag ska orka med vardagen. Att våga säga nej till kompisar när man inte orkar kan vara jobbigt men din psykiska och mentala hälsa är viktigare än allt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *